Het Ouija Bord: Een Nuchtere Blik op een Mystiek Spel

Het Ouija bord, een iconisch symbool van mysterie en bovennatuurlijke nieuwsgierigheid, heeft zijn oorsprong in de 19e eeuw en heeft sindsdien talloze mensen gefascineerd. Maar laten we eens een nuchtere duik nemen in de geschiedenis van dit intrigerende bordspel en ontdekken hoe het allemaal begon.

De Geboorte van het Ouija Bord

Het Ouija bord werd op de markt gebracht door de Kennard Novelty Company. Charles Kennard en zijn mede-ondernemers, onder wie Elijah Bond en William H. A. Maupin, waren de drijvende krachten achter de oprichting van deze onderneming in 1890. Ze zagen de kans om een nieuw soort bordspel te creëren dat zou profiteren van de toenemende populariteit van spiritualisme en het verlangen naar contact met het bovennatuurlijke. De Kennard Novelty Company was verantwoordelijk voor de introductie en verspreiding van het Ouija bord onder het grote publiek.

De naam ‘Ouija’ blijft zelfs vandaag de dag nog een punt van discussie. Sommigen beweren dat het een samenstelling is van de woorden ‘oui’ en ‘ja’, Frans en Duits voor ‘ja’. Desalniettemin koos het bord zijn eigen naam tijdens een sessie, volgens de overlevering.

De Wetenschap van het Ouija Bord

Vanuit een nuchter standpunt is het Ouija bord simpelweg een instrument van ideomotorische reacties. Dit fenomeen treedt op wanneer iemand onbewust bewegingen maakt die overeenkomen met hun verwachtingen. Wanneer meerdere personen hun vingers op de planchette plaatsen, kunnen deze subtiele, onbedoelde bewegingen leiden tot de indruk dat het bord ‘praat’.

Wetenschappers en sceptici hebben herhaaldelijk benadrukt dat de bewegingen van het Ouija bord voornamelijk voortkomen uit de deelnemers zelf, zonder enige bovennatuurlijke tussenkomst.

Popcultuur en Het Ouija Bord

Door de jaren heen heeft het Ouija bord zijn plaats in de popcultuur stevig verankerd. Het verschijnt in boeken, films en tv-shows, vaak als een poort naar het paranormale. Dit heeft bijgedragen aan de voortdurende mystiek rondom het bord, maar heeft ook geleid tot enig wantrouwen en vrees.

In conclusie, het Ouija bord is ontstaan uit de combinatie van een ondernemende geest en de fascinatie met spiritualiteit in de 19e eeuw. Hoewel het voor sommigen nog steeds een intrigerend venster naar het onbekende is, kunnen we met een nuchtere blik erkennen dat de antwoorden die het bord geeft, eerder voortkomen uit menselijke psychologie dan uit contact met de geestenwereld.

Wil je meer weten over Spirituele onderwerpen? Lees dan ons blog of bekijk onze spirituele opleidingen.

Deel "Het Ouija Bord: Een Nuchtere Blik op een Mystiek Spel" op:

Geen producten in de winkelwagen.