Día de los Muertos

Hét kleurrijke Mexicaans feest om de doden te herdenken

Dia de los Muertos, is een kleurrijk en levendig Mexicaans feest dat de doden eert en herdenkt. In plaats van een sombere en treurige gelegenheid, is deze dag doordrenkt van vreugde, kleur en viering. Het is een tijd waarin families samenkomen om hun dierbaren te eren die zijn overleden, herinneringen op te halen en te genieten van het leven.

De Dag van de Doden vindt plaats op 1 en 2 november, wat samenvalt met de katholieke feesten van Allerheiligen en Allerzielen. Het is echter belangrijk op te merken dat Dia de los Muertos een inheems Meso-Amerikaans feest is dat teruggaat tot de tijd van de Azteken, lang voordat de Spanjaarden arriveerden in de Nieuwe Wereld. Het is een viering die diep geworteld is in de culturele en religieuze tradities van Mexico en in Europa, buiten de Mexicaanse gemeenschap, niet gevierd wordt.

Voorbereidingen om de doden te herdenken

De voorbereidingen voor Dia de los Muertos beginnen vaak weken van tevoren. Families beginnen met het schoonmaken en versieren van graven op begraafplaatsen. Ze schilderen de graven wit en versieren ze met kleurrijke bloemen, kaarsen, en foto’s van hun overleden dierbaren. Het idee achter deze rituelen is om een gastvrije omgeving te creëren voor de zielen van de doden, zodat ze kunnen terugkeren naar de wereld van de levenden en kunnen genieten van de geurige bloemen en het eten dat wordt aangeboden.

Het altaar als de brug tussen leven en dood.

Een centraal element van De dag van de Doden is het altaar, ook wel een “ofrenda” genoemd. Families richten deze altaren op in hun huizen en versieren ze met allerlei symbolen en voorwerpen die de overledenen eren. Op het altaar vind je vaak foto’s van de overledenen, samen met hun favoriete eten, drankjes, kaarsen en suikerachtige lekkernijen genaamd “calaveras” of schedels. Het altaar dient als een symbolische brug tussen de wereld van de levenden en de doden, en het wordt beschouwd als een manier om de geesten van geliefden welkom te heten.

De calaveras, of suikerschedels, zijn een iconisch symbool van Dia de los Muertos. Gemaakt van suiker en versierd met levendige kleuren, representeren deze schedels de vreugdevolle herinnering aan de doden. Ze worden vaak gebruikt als decoraties op altaren en als geschenken voor familieleden en vrienden. Het idee achter het gebruik van suikerschedels is om de dood te vieren als een natuurlijk onderdeel van het menselijk bestaan en niet als iets om te vrezen.

Nachtwake en gemeenschap feesten

Op de avond van 31 oktober, de nacht voor Dia de los Muertos, begint de festiviteit echt. Families komen samen voor een nachtwake bij de graven van hun geliefden. Ze steken kaarsen aan, zingen liederen, vertellen verhalen en delen voedsel om de herinneringen aan de overledenen levendig te houden. Het geloof is dat de zielen van de doden tijdens deze nacht terugkeren naar de aarde, en het is een tijd van gemeenschap en spirituele verbondenheid.

Levendige parades, maskers en heerlijk eten

Op de daadwerkelijke dag van de doden, 1 november, zijn de straten gevuld met kleurrijke processies en parades. Mensen dragen traditionele kleding en gezichtsverf in de stijl van schedels, bekend als “calacas”. Er worden ook maskers gedragen die de dood en de cyclus van het leven vertegenwoordigen. Deze parades zijn vaak levendig en feestelijk, met muziek, dans en opvallende kostuums die de levendige cultuur van Mexico weerspiegelen.

Een ander belangrijk aspect van Dia de los Muertos is voedsel. Families bereiden uitgebreide maaltijden voor, waaronder de favoriete gerechten van de overledenen. Tamales, mole, pan de muerto (doden brood) en suiker snoep in de vorm van schedels zijn allemaal traditionele gerechten die tijdens dit feest worden genoten. Het eten wordt beschouwd als een manier om de verbinding met de overledenen te versterken en hun geesten te eren.

Allerzielen: Een intieme reflectie

Op 2 november, Allerzielen, gaan de festiviteiten door, maar vaak op een meer intieme schaal. Families brengen opnieuw tijd door bij de graven van hun dierbaren en genieten van de speciale sfeer die deze dagen kenmerkt. Het is een tijd van reflectie, liefde en het koesteren van de herinneringen aan degenen die niet meer fysiek aanwezig zijn.

Día de los Muertos: Een prachtige en unieke herdenking

Dia de los Muertos is een viering die diepe culturele en spirituele betekenissen draagt. Het overstijgt de traditionele opvattingen over de dood en rouw en omarmt in plaats daarvan de cyclische aard van het leven. Het is een viering van liefde, verbinding en de voortdurende aanwezigheid van degenen die zijn overleden in de harten en herinneringen van degenen die achterblijven. In de kleuren, geuren en smaken van Dia de los Muertos komt de rijke cultuur van Mexico tot leven en wordt de dood gevierd als een integraal onderdeel van het menselijk bestaan. Het is een unieke en prachtige viering die diep geworteld is in traditie en die degenen die zijn overleden eert met vreugde en liefde.

Wil jij meer over de kracht van je intuïtie ontdekken en je innerlijke stem laten spreken? Kom dan eens bij een demonstratie, een spirituele lezing of schrijf je in voor één van onze opleidingen tot medium bij Hemelswijs.

Deel "Día de los Muertos" op:

Geen producten in de winkelwagen.